8-годишно момче от Велико Търново мечтае да стане професионален цигулар
За втора поредна година 8 – годишният Константин Николов от Велико Търново получи майсторска цигулка от фонда на световно известният български цигулар Минчо Минчев. Константин отново участва в Международния музикален фестивал “Варненско лято” и спечели похвалите на журито.
За пръв път Константин посяга към цигулката едва на две години, когато родителите му купуват инструмент - играчка. Малко след това той получава и истинска като на пет години вече започва уроци при музикалния педагог и цигулар Елка Станева. Вдъхновява се от изпълненията на Васко Василев.
Константин си спомня, че много му е харесало усещането да се качи на сцената със своята цигулка. Вече повече от три години младият цигулар свири всеки ден. Усилията му са възнаградени и за втора година той печели майсторската цигулка на известния цигулар Минчо Минчев. Състезанието е заключителната част на Международния музикален фестивал "Варненско лято". В рамките на фестивала се провеждат и майсторски класове.
В конкурса са участвали 45 деца като майсторските цигулки са 12. Константин не спира да се радва на своя инструмент въпреки, че свири на него вече втора година.
На следващото издание на конкурса Константин мечтае да спечели по – голяма цигулка – три четвърти.
Свиренето на цигулка за Константин е призвание, мечтае като порасне да стане професионален цигулар.


 
3 Септември 2020 | 18:10
Тагове: Велико Търново, цигулка, цигулар, конкурс

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook