Пациенти със сърдечна недостатъчност трябва да се влошат, за да получат модерно лечение
Близо 7 хиляди пациенти в област Велико Търново са със сърдечна недостатъчност. Това показват данните на Института за здравно образование. Лекари от няколко града в страната, включително и Велико Търново участваха в пилотен проект за подобряване достъпа на пациентите до нови технологии в лечението. Оказва се, че един от абсурдите на системата е, че за да получи достъп до модерно лечение, покрито от НЗОК, пациент със сърдечна недостатъчност трябва да е в напреднал стадий на заболяването, когато уврежданията са трайни и необратими. А навременната терапия би забавила усложненията. Именно затова е необходимо тези критерии да бъдат променени, коментират специалисти.
Сърдечната недостатъчност е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Затова навременното и модерно лечение е много важно.
Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.
Част от предложенията, освен с улесняване достъпа до лечение от страна на НЗОК, са свързани с разширяване на диагностичния пакет за заболяването, по-голямо реимбурсиране на медикаментите, намаляване на бюрокрацията при изписване на лекарствата, електронен регистър, провеждане на училища за пациенти и техни близки.


Вяра Димова
10 Юли 2020 | 18:00
Тагове: сърдечна недостатъчност, лечение, пациенти, заболяване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook