С ритуал и вой на сирени във Велико Търново бе почетен Христо Ботев
С ритуал и вой на сирени точно в 12 часа във Велико Търново бе почетен Христо Ботев и падналите за свободата на България герои. Десетки великотърновци присъстваха на церемонията пред паметника на революционера в центъра на града, въпреки проливния дъжд. Припомняме, че паметникът на Христо Ботев бе открит навръх 2 юни миналата година. Бюстът е бил съхраняван в НВУ "Васил Левски" в продължение на близо 40 години, а след даряването му в полза на Община Велико Търново той бе реставриран.
Ритуалът пред паметника на революционера в центъра на старата столица започна малко преди 12 часа с приемане на строя на Почетния караул. А точно в 12 часа по традиция звукът на сирените огласи Велико Търново и населените места от общината, за да напомни за героизма на Христо Ботев и българските герои.
След минута мълчание заупокойна молитва отслужи свещеноиконом Славчо Иванов. А учениците от ПМГ "Васил Друмев" представиха литературната композиция "Спасена памет", посветена на Ботев.
Макар да живее само 28 години, Ботев остава завинаги в националната памет и достойно е най-високо място в пантеона на славните българи. Още през 1877 година търновци първи почитат паметта на Ботев и загиналите за свободата на България още след Освобождението.
Венци и цветя в знак на признателност поднесоха ръководствата на общината и областната администрация, представители на институции и граждани.


Вяра Димова
2 Юни 2020 | 17:41
Тагове: Христо Ботев, честване, ритуал, почит

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook