Шивашко ателие се адаптира към пандемията, за да запази екипа си
След обявяването на пандемията, шивашките ателиета бързо се адаптираха към ситуацията и започнаха да шият защитни средства. Едно от ателиетата в региона е на Валентин Калайджиев, който въпреки спряната дейност по изработката на дрехи с етномотиви, бързо се преориентира, за да задържи бизнеса и своя екип. Така идва и идеята за маски с лого и шевици, които се оказват един предпочитан аксесоар и предпазно средство не само за българи, но и за чужденци.
След обявяването на пандемията, много бизнеси се наложи да затворят, други да преустановят работа, а трети да се преориентират и увеличат дейността си. Шивашкото ателие на Валентин е от последните, не спира работа, а насочва дейността си в изработването на предпазни костюми и маски, така необходими в ежедневието ни.
Инвестициите, заради преориентирането на ателието Валентин казва, че все още не са се възвърнали, но се надява през следващите месеци това да се случи.
Цонка е една от късметлийките, които продължават с работата си дори по време на пандемията.
С преориентирането на производствения процес към изработка на защитни облекла се появяват и маските с надпис България, Италия и Гърция, както и маски с шевици, които предизвикват широк интерес.
Валентин споделя, че с настоящата дейност ще продължи, докато пазара има необходимост. За тази цел вероятно както повечето шивашки ателиета, така и в това, ще съчетаят старото производство с новото, а това ще доведе и до назначаване на нови хора.


Вяра Димова
14 Май 2020 | 19:32
Тагове: шивачи, маски, защитни костюми, производство

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook