Биопроизводителите настояват също за повече българска продукция по магазините
Биопроизводителите подкрепиха правителството за достъп на продукцията им до големите вериги. В момента 95 % от биопродукцията ни се изнася, а веригите са пълни с вносна стока на високи цени, твърдят от Асоциацията. Те се обърнаха към потребителите с апел да купуват български биопродукти, защото освен, че са здравословни и чисти, те са произведени с много ръчен труд, с мисъл и грижа за околната среда и за почвите. Биопроизводителите изразиха позицията си в отворено писмо до супермаркетните вериги до правителството и до всички граждани. В него те се обявяват в подкрепа на родните производители на земеделска продукция и храни, чрез осигуряване на достъп на българските потребители до тяхното производство в супермаркетните вериги.
През годините биопроизводителите многократно са поставяли въпроса за изключително трудния достъп до рафтовете на големите вериги магазини в България. Непосилните условия към тях по отношение на количество произведена продукция, изискването за централизирано зареждане на един склад за цяла България  което от една страна оскъпява продукцията и затруднява производителите, от друга, влияе на качеството на пресните плодове и зеленчуци.
В този критичен за страната момент, смятаме че е изключително важно държавата, а и българските потребители, да окажат натиск на веригите супермаркети в посока – осигуряване на достъп на хората до пресни, вкусни, здравословни и традиционни български храни, в това число и биопродукти, се посочва още в писмото.


Соня Симеонова
9 Април 2020 | 18:19
Тагове: биопродукти, биопроизводители, стоки, магазини, вериги, супермаркети

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook