Белодробната болница набира средства за довършване на ново крило
Белодробната болница "Д-р Трейман" във В. Търново започна кампания за набиране на  средства за довършване на новото крило, което би могло да осигури висококачествена помощ на хора с белодробни заболявания. Необходимата сума за достъпност на сградата е 150 000 лв. Управителката на лечебното заведение д-р Стела Денчева и целия екип се обърнаха с  призив към великотърновци и всички българи да подкрепят начинанието.
Белодробната болница във В.Търново се помещава в стара сграда, чиято конструкция е много далеч от съвременните представи за болница. В същото време до функциониращата в момента постройка  има построена в груб строеж сграда, която може да бъде превърната в модерно здравно заведение. 
Белодробната болница разполага с 53 легла. Лечебното заведение е  с два входа за пациенти с туберкулоза и за пациенти с неспецифични заболявания, а целта е да има и трети вход за болни от коронавирус.
 В момента в лечебното заведение се лекуват 20 човека с неспецифични белодробни заболявания и 9 с туберкулоза.
 В болницата има обособен сектор с 5 легла за болни от коронавирус с един респиратор и с осигурен самостоятелен достъп. Проблемът е, че няма достатъчно обучен персонал за работа с респиратори. Болницата е оборудвана с предпазни средства, а дезинфекция се извършва на всеки два часа. Ако се наложи  лечебното заведение е в готовност да преустанови приема на пациенти с неспецифични белодробни заболявания и да се насочи изцяло към прием на болни от коронавирус.


Соня Симеонова
8 Април 2020 | 18:26
Тагове: белодробна, болница, набиране, средства, коронавирус

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook