Строителите не искат държавна помощ, а настояват да продължат да работят
Строителният бранш изпрати отворено писмо до правителството и председателя на Националния оперативен щаб проф. ген.-майор Венцислав Мутафчийски с настояване да им бъде позволено да продължат да работят, а за сметка на това отказват държавна помощ. В писмото си от бранша се мотивират с това, че вследствие на спирането на административния и производствен процес в страната ефектът за стопанството ще е пагубен, което ще доведе до огромен брой безработни хора.
Строителният бранш е един от секторите с най-голям брой заети. В момента по-голямата част от тях не работят, а други ще загубят работата си завинаги. Това ще доведе до голям брой безработни, за които държавата няма да има ресурс за социални помощи и осигуряване. Те няма да могат да обслужват потребителските си кредити, което ще доведе до блокиране в банковия сектор, твърдят от камарата на строителите.
Шербетов посочи, че заради голямата конкуренция при обществените поръчки, много от отпадналите фирми подават жалби, а разглеждането трае месеци, което бави допълнително строителните предприемачи.
В строителния бранш в България работят 5400 фирми с 200 000 заети, които осигуряват препитанието на над 500 000 човека. За миналата година техният принос е 14% от брутния вътрешен продукт, допълни още Любомир Шербетов.


Соня Симеонова
6 Април 2020 | 18:28
Тагове: строители, камара, работа, безработица, помощ

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook