Отменят задължителното носене на маски на обществени места
Отменят задължителното носене на маски на закрити и открити обществени места. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг днес в Министерския съвет. Сериозна беше реакцията в обществото, след като вчера беше обявено, че всеки без маска навън може да бъде глобен с 5 000 лева. По-рано днес председателят на Националния оперативен щаб заяви, че има гратисен период за закупуване на маски до началото на съботния ден. Поради общественото недоволство обаче заповедта днес беше отменена.
Темата за ползите от предпазните маски е една от най-дискутираните в ситуацията на пандемия. Мненията дали трябва да се носи от всички обаче са противоречиви.
Според обществото мярката да бъдат задължителни маските не е най-адекватна, предвид липсата им на пазара. В аптечната мрежа във Велико Търново трудно могат да се намерят маски за многократна употреба, поради бързо изкупуване на наличните. А предлаганите еднократни се продават за 1,90 лв., което се оказва крайно неизгодно за потребителите.
Министърът на здравеопазването заяви, че държавата ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще бъдат раздадени на социално слабите. Тази дейност ще извърши социалното министерство чрез структурите си по места.


Вяра Димова
31 Март 2020 | 18:40
Тагове: маски, защита, вирус, глоби, санкции

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook