Президентът наложи частично вето на закона за извънредното положение
Държавният глава Румен Радев наложи частично вето на приетия от Народното събрание Закон за мерките и действията по време на въведеното извънредното положение. Това съобщи в свое изявление държавният глава. Радев определи като "крайно рестриктивни" мерките срещу разпространението на коронавируса. И допълни, че те "засилват напрежението и самата криза". "Законът атакува и последните остатъци от свободата на словото", заяви още държавният глава.
"В момента в България и по света протичат две кризи – здравна, породена от коронавируса, и икономическа, породена от мерките за борбата срещу заразата. Всички засегнати страни приемат пакети за най-бедните, за изпадналите в затруднение и безработица. А нуждите на българите са още по-неотложни заради ниските доходи. В един момент гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да са катастрофални", коментира още Радев.
С тези мотиви президентът поиска от правителството "неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-засегнатите". И добави, че битката срещу спекулата с най-необходимото – личните предпазни средства, не трябва да блокира стопанските дейности, нито намаляването на някои цени като тази на тока, например.
В изявлението си Радев поиска и „минимализиране на риска от от злоупотреба на сила" от страна на въоръжените сили. "Никоя битка не е спечелена със страх, а тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава", категоричен бе президентът.
Интересно и неочаквано – така премиерът Бойко Борисов коментира ветото, което президентът наложи върху част от текстовете в Закона за извънредното положение.
"Президентът пропусна да каже, че предложението срещу спекулата при цените на основни стоки в Закона за извънредното положение беше на БСП. Те дори заплашиха да излязат от залата, ако не гласуваме тази мярка и ние я гласувахме". Това заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на наложеното от президента Румен Радев вето върху част от текстовете в Закона за извънредното положение.
Министър-председателят припомни, че преди дни представители на всички институции и партии са се "съгласили с това, че мерките, които влиза българското правителство са най-добрите и навременни в цяла Европа".
"Първата ни задача е да защитим живота на хората. Който се заиграе със страховете им, губи. С новия закон се готвим за най-тежкото. Дай Боже, да се размине", заяви Борисов.
Той бе категоричен, че правителството няма да допусне да се стигне до намаляване на пенсиите. Борисов обясни още, че единственото, за което евентуално ще се използва армията, е да върши работата на полицаи и пожарникари, в случай че техният състав временно намалее. "Най-лесно е да отворим резервите на държавата. Но никой не знае колко дълго ще продължи кризата. Нека като видим за колко време ще е тази гадост – 1-2-3 месеца ли ще е? Тогава ще извадим пари за засегнатите", поясни Борисов.
Той коментира и темата с лекарствата, за които се смята, че помагат при лечението на заразени с коронавирус. И заяви, че държавата прави всичко възможно да се сдобием със субстанциите. Когато това стане, големите ни фармацевтични компании имат готовност да започнат производство.
"През криза се минава с лишения, мобилизация и единство. Затова ме боли, когато сме разделени", каза още министър-председателят Бойко Борисов.


Вяра Димова
22 Март 2020 | 17:14
Тагове: президент, вето, закон, извънредна ситуация

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook