22 лица са под доброволна карантина в област Велико Търново
22 лица са под доброволна карантина в област Велико Търново заради коронавируса, съобщиха от РЗИ. Междувременно вече е сформиран кризисен щаб в областта. Членове на щаба са РЗИ, директорите на всички лечебни заведения за болнична помощ в областта, представители на общопрактикуващите лекари, на гранична полиция, на областна дирекция на МВР, на ДАНС.
Поставените под доброволна карантина лица от областта са пребивавали в територии, в които има доказани случаи на заболели от коронавирус, но за сега не са проявили клиничните симптоми на инфекцията. Към момента в областта няма други съмнителни или вероятни случаи на коронавирус.
В региона има увеличение на заболели от грип тип Б, чийто симптоми са близки до тези на коронавируса, но пикът не е толкова значителен, че да налага обявяване на грипна епидемия, коментираха от РЗИ. При наличие на пациент със съмнения за коронавирус, той ще бъде изпратен в инфекциозно отделение, където ще бъде взета проба, след което тя ще бъде транспортирана до една от четирите лаборатории в страната.
За мерки срещу коронавируса се работи и на международното летище в Горна Оряховица, където се осъществяват предимно чартърни полети, както и на пристанище Свищов.
Д-р Недева подчерта, че ситуацията в цялата страна е динамична и бройката на поставените под домашна карантина може да се увеличи. От РЗИ препоръчват на общините да се въздържат от масови мероприятия на закрито.


Вяра Димова
28 Февруари 2020 | 17:47
Тагове: РЗИ, коронавирус, карантина, заболяване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook