Затварят магазини заради високи наеми и ниско потребление
Кризата и високите наеми на търговски обекти и магазини започнаха да взимат жертви във В.Търново, показа проучване на Евроком Царевец. Все повече магазини по главната улица затварят врати. Най-тежка е ситуацията с големите търговски центрове.
Бизнесът в момента е много труден. Наемите са високи, клиенти няма и това ни принуждава да затваряме обекти, казват търговци. Оказва се, че хората все по-трудно заделят средства за дрехи и обувки, заради ниски заплати и пенсии. Дори и да има такива, те харчат много по-малко.
Заради ниската покупателна способност на хората, дребният и среден бизнес се оказват в затруднение и се налага да се закриват търговски обекти или да се местят в помещения с по-нисък наем. Отливът на наематели е от години, а на амплитудите в търговията издържат само утвърдени вериги. Така 7-етажната сграда в центъра на Велико Търново с близо 11 хил. кв. метра разгърната площ, от която половината е търговска, е почти празна. Същото е положението и с бившия ГУМ - Велико Търново и в търговския център на Кооперативния пазар във Велико Търново, чиято търговска дейност функционира от 2005 г. и от тогава до сега част от търговските обекти смениха по няколко пъти собствениците си. Същевременно сайтовете са пълни с предложения за отдаване под наем и продажба на магазини на територията на Старата столица.


Соня Симеонова
11 Февруари 2020 | 18:18
Тагове: магазини, затваряне, наем, търговия

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook