Етнографският музей "Кулата" в с. Леденик тъне в забвение
Атрактивният етнографски музей в с. Леденик се нуждае от ремонт за да посреща туристи. За това сигнализира кмета на с. Леденик Антон Кръстев. Хората от селото недоумяват как е възможно такава историческа ценност да бъде оставена на произвола и институциите да нехаят за съдбата и. Кулата на Шемши бей е издигната около 1650 година когато турският бей получава в наследство земя и решава да построи на нея разкошен за времето си сарай. И до днес се носи мълва за разкоша, с който било обзаведено бейското жилище. През 1979 г. Кулата е реставрирана и пристроена с ресторантьорска и хотелиерска част, които оформят лицето на атрактивен туристически комплекс. Днес ресторантът и хотелът не работят, а Кулата приютила интересен етнографски музей, затворена за туристи.
Кмета на селото-Антон Кръстев многократно подавал сигнали до общината да отпусне средства за козметичен ремонт.
Кулата била построена на стратегическо място. От нея местните можели да наблюдават всички околни села и градове, както и поречието на река Янтра. Оценил мистерията на мястото комплексът става любима резиденция на Пенчо Кубадински.
Противоречиви са мненията на хората от селото, някой все още се надяват комплексът да бъде отворен за посещение, а други са категорични, че това няма да се случи..
На Общественото обсъждане на бюджета на общината за 2020г. кметът на Леденик Антон Кръстев настоя за финансиране за Бейската кула, но отново не получил отговор. Нашите опити да се свържем с отговорните представители на общината, също бяха неуспешни. Евроком Царевец ще продължава да следи случая.


Соня Симеонова
24 Януари 2020 | 17:57
Тагове: кула, Леденик, ремонт, бей, сарай, музей

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook