Комисия за защита на потребителите ще блокира нелоялни сайтове
Комисия за защита на потребителите ще има право да иска блокиране на сайтове за търговия, които имат нелоялни търговски практики като например заблуждаващи реклами за намаления, както и за невярна информация за стоката. Ако онлайн търговецът не съдейства на комисията, тя ще има право да премахва, блокира или ограничи достъпа до сайта.
Често докато сърфираме в интернет попадаме на много изгодна оферта за покупка на марков продукт. Най-често срещаната примамка е, че количествата са ограничени, наличността е малка и трябва да се побърза. Не малко са и хората, които не веднъж са се заблуждавали и са се подвеждали с фалшиви намаления. Мариета Паспалджиева разказва, че често попадала на такива сайтове.
Освен за цената, от сайта подвели Мариета и за дните на доставка, като в първоначалната обява пишело, че доставката ще бъде до няколко дни, а в последствие се оказал цял месец.
От недоверие към институциите Мариета не подала жалба в Комисия за защита на потребителите. Според новите текстове на Закона за защита на потребителите комисията вече ще има право да блокира онлайн магазини, ако търговците масово нарушават правата на потребителите и не премахват от сайтовете си некоректните търговски практики. Освен това са предвидени глоби до 5000лв.


Соня Симеонова
23 Януари 2020 | 17:49
Тагове: защита, потребители, сайт, подвеждащи, некоректни

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook