Досъдебно производство срещу неизвестен извършител е образувано по случая с магистралния водопровод
Досъдебно производство срещу неизвестен извършител е образувано по случая с магистралния водопровод. Проблемът е повече от 10 години. Това съобщи кмета на Свищов Генчо Генчев. По думите му 3 милиона лева са необходими за ремонт на ремонта на магистралния водопровод, заради който жителите на Свищов нямат нормално водоснабдяване.
През 2010 г. се изгражда нов магистрален водопровод, полиетиленов, тъй като водозахранването в Свищов се извършвало до тогава по стар метален водопровод повече от 60 години. Проблемите с водоснабдяването започват още с изграждането на новия водопровод, като той работи едва половин година.
Генчев уточни, че към днешна дата магистралният водопровод не е доведен в експлоатация.
За последните години авариите са над 70, а разходите на общината за ремонти възлизат на близо 300 хиляди лева.
Следва установяване на проблема от експерти и пускане на сигнали до Районна прокуратура-Свищов и до Окръжна прокуратура-Велико Търново. През 2016 г. започват преписките, а през 2017 г. и двете инстанции доказват, че има безотговорно и безстопанствено отношение по случая с изграждането на водопровода. И тъй като се касае до публични средства в изключително голям размер преписките са предоставени на Специализираната прокуратура на Република България през 2018 година. По думите на кмета Генчо Генчев вчера е получена информация, че е започнато досъдебно производство за извършена безстопанственост по отношение на изграждането водопровода в Свищов. Срокът за приключване на проверката е до края на месец февруари.


Вяра Димова
23 Януари 2020 | 17:44
Тагове: Свищов, водопровод, водозахранване, манган, прокуратура

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook