Контейнери за едрогабаритни отпадъци са разположени из Велико Търново
Контейнери за едрогабаритни отпадъци са поставени в различни части на Велико Търново. Те са общо 12 на брой, а разположението им е по начин, по който да бъдат обхванати всички градски райони. Инициативата на Общината има за цел да улесни жителите на града и да оптимизира събирането на отпадъците.
Контейнери има разположени в кварталите „Картала”, „Колю Фичето”, „Бузлуджа”, „Зона Б”, „Света гора”, „Акация”, „Асенов”, „Чолаковци”, както и в централна градска част – улица „Цар Тодор Светослав” и улица „Филип Тотю”.
Според великотърновци поставянето на допълнителни контейнери улеснява изхвърлянето на едрогабаритните отпадъци и би ограничило изхвърлянето им на нерегламентирани места. По думите им по стриктен контрол също е стъпка, която трябва да се предприеме срещу неправилното изхвърляне на отпадъците. В големите квартали на Велико Търново са разположени и контейнери за събиране на отпадъци от дърво и стари мебели, чийто материал се използва за рециклиране. На пет места в града са поставени специални съдове за текстил и непотребни дрехи.
Притежателите на строителна смет следва да я транспортират до общинската площадка в с. Леденик, като за количества до 1 тон не се заплаща такса. Растителни отпадъци, смет от домакинствата, стари дрехи и текстил могат да бъдат депонирани в Регионалната система за управление на отпадъците в с. Шереметя. За количества до 3 кубични метра приемането е безплатно. Обемът се декларира със служебна бележка. До 2500 лева е глобата за нерегламентирано изхвърляне на смет, нямаща характер на битова.


Вяра Димова
20 Януари 2020 | 18:26
Тагове: контейнери, едрогабаритни, отпадъци, рециклиране

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook