Родители на деца с увреждания искат промени в Закона за личната помощ
Родители на деца с увреждания искат промени в Закона за личната помощ.  Те настояват да отпаднат ограниченията в закона. Настояват и за  увеличаване на асистентската заплата, както и за отпадане на срочните договори. Според майките сега действащият закон  ощетява много хора.
Въпреки, че родителите на децата с увреждания  са непрекъснато до болните си деца, държавата им плаща като асистенти само за определени часове от денонощието. Светла Цанева е личен асистент на сина си, който страда от мускулна дистрофия и е със 100% инвалидност.
По повод зачестилите сигнали за прекратени асистентски програми към хората с реални нужди, гражданите  настояват да отпаднат ограниченията  наложени в Закона за личната помощ.
Като асистент на сина си, Светла взема около 400лв., които са крайно недостатъчни,за денонощния й труд. Освен това според нея асистентите не трябва да са назначени по  програми със срочни договори, както е в момента, а на постоянни, защото има заболявания, които са доживотни.
Светла обмисля вариант да емигрира в Чехия, защото там условията за хората в неравностойно положение са много по-добри. Същевременно от Министерство на труда и социалната политика посочват, че в момента се търсят възможности за осигуряване на грижа за нуждаещи се  от асистентска подкрепа, като един от вариантите е разработване на национална  програма за предоставяне на грижи в домашна среда.


Соня Симеонова
20 Януари 2020 | 18:22
Тагове: деца, увреждания, асистент, заплата, индалидност, програми, закон, лична помощ

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook