Животновъдите ще получат 25% по-големи субсидии
Животновъдите да получат с 25% по-висока субсидия за първите 50 крави или биволи и 200 овце майки или кози майки по схемата за обвързано подпомагане на животни през тази година. Това гласят промените в наредбата за директни плащания, публикувана за обществено обсъждане. Същевременно Управителният Съвет на ДФ "Земеделие" утвърди общ финансов ресурс до 15,8 млн. лв. за изплащане на втори транш по Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързани с производството за Кампания 2019 г.
В Наредбата е предвидено да се промени възрастта на женските биволи, допустими за подпомагане на 27 месеца и повече. Въвеждат се и изисквания за мляко, според които стопаните ще трябва да доказват реализация от 1500кг. вместо сегашните 2000. Промените се отнасят за животни, които се отглеждат по биологичен начин. Същевременно Управителният Съвет на ДФ "Земеделие" утвърди финансов ресурс за изплащане на втори транш по схемата за преходна национална помощ за говеда. В средата на октомври миналата година бе преведен първия транш от 19,2 млн. лева на 4461 животновъди, заявили Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството.
Припомняме, че преходна национална помощ се отпуска само за секторите, за които са предоставяни национални доплащания през 2013 г., като максималният бюджет представлява намаляваща функция от одобрения от ЕК бюджет за схемите за национални доплащания за 2013-та. През Кампания 2019 г. средствата за всяка от схемите за Преходна национална помощ може да достигне максимум 55% от бюджета на съответната схема за национални доплащания през 2013 г.


Соня Симеонова
17 Януари 2020 | 18:25
Тагове: животновъди, субсидия, крави, биволи

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook