Издатели настояват за 5-6% ДДС на книгите
Цената на книгите ще падне, ако се намали ДДС-то, коментираха издатели. Според продавачите обаче дори и да се намали ДДС-то, цената на книгите ще си остане същата. Според хората е наложително да бъде намалена защото това допълнително отблъсква хората.
Въпреки, че сме на едно от първите места по неграмотност в Европейския съюз, вместо държавата да стимулира младото поколение и гражданите да четат, тя по-скоро им пречи с високи цени на книгите.
Вече 25 години асоциацията на книгоиздателите не успява да убеди управниците да намалят ДДС-то от 20% до 5-6%, както е в европейските държави.
Издателят допълни, че задачата на управляващите е чрез словото да укрепват националното самосъзнание и затова трябва да се помисли и за проблемите на този сектор. Според продавачите, дори да падне ДДС-то, книгите ще останат със същите цени.
Издателските къщи са длъжни всяка година да дарява по 12 броя от всяка издадена книга на библиотеката. Това струва около 30 хиляди лева на година, коментира още Стойо Вартоломеев.
Преди месец Българският П.Е.Н-център , обединяващ писатели и учени внесе официално писмо до Народното събрание, Министерство на финансите и Министерство на образованието и науката, с което ги призова да се преосмисли културната политика, за да се намали финансовата тежест за крайния потребител. Финансовият министър Владислав Горанов отговори, че такава мярка не се предвижда. От българския П.Е.Н.център ще продължават да настояват за законодателни промени.


Соня Симеонова
15 Януари 2020 | 17:35
Тагове: книги, цена, издателства, ДДС

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook