Недостиг на ветеринарни лекари
В Българската агенция по безопасност на храните няма достатъчно ветеринарни лекари и системата е недофинансирана. В момента има свободни 70 щатни бройки, но за тях няма кандидати. Това налага 1 ветеринарен лекар да обслужва няколко села, коментираха от Областната колегия на българските ветеринарни лекари.
Липсата на квалифицирани кадри, които да работят на село принуждава един доктор да обслужва няколко села, което е свързано с разход на гориво и отнема време, понякога фатално за животните. Д-р Иванов е един от ветеринарите, които обслужват по няколко села.
След встъпване на демокрацията отпада бившото райониране на участъци, които са се обслужвали от определен лекар. Днес всеки ветеринарен лекар може да обслужва ферми и частни лица от цяла България. Те сключват договори с животински ферми за държавна профилактика, което се оказва единствен платен ангажимент към държавата.
Заради чумата по свинете голяма част от ветеринарите не практикуват въпреки договорите с фермите. Такъв е случаят с д-р Иво Йовчев от с. Михалци, според който лекарите са загубили работата си заради болестта по свинете. Председателят на Областната колегия на българските ветеринарни лекари д-р Димитър Петров както и други ветеринари също потвърдиха, че се налага да обслужват по 7-8 села за да си осигурят прехрана. Ветеринарите многократно са предлагали да се въведе система аналогична с тази на личните лекари.
По този начин всеки ветеринар сключил договор с дадената ферма ще има задължение и морално право да преглежда животните и да следи за тяхното състояние, държавата от своя страна ще има основание да съставя актове при неизпълнение на задълженията им.


Соня Симеонова
14 Януари 2020 | 17:48
Тагове: ветеринари , недостиг, животни, лечение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook