Без глоби за маловажни нарушения на пътя?
Извършителите на маловажно нарушение могат да се разминат без глоба, или да сключат споразумение, с което да намалят значително сумата, която трябва да заплатят. Това предвиждат промени в Закона за административните нарушения и наказания, публикувани за обществено обсъждане. Такива поправки в закона бяха предложени и миналата година, но бяха върнати за допълнителни уточнения.
За маловажно административно нарушение и сега в Закона за административните нарушения и наказания може да не бъде налагана глоба, по новите текстове наказващият орган е длъжен да предупреди писмено нарушителя, че ако до 1 година извърши друго подобно нарушение на същия нормативен акт, ще му бъде направена глоба.
Радослав е шофьор повече от 50 години и смята, че от промените в законите ефект няма.
В Закона е записано, че не може да се издават писани предупреждения вместо глоба за нарушения, извършени от пияни или дрогирани шофьори. Нови са правилата за сключване на споразумение между нарушителя и наказващия орган. Целта е да се облекчи и процедурата по доказване и работата на съдилищата. Нарушителят, признал вината си, се задължава да плати определената при преговорите глоба до 14 дни. Наказващият орган определя размера й на 70% от минимума предвиден за нарушението. Ако обаче в закона няма минимум, санкцията ще е по договаряне между страните.
А призовките ще се смятат за връчени, ако са били залепени на входната врата на нарушителя и 7 дни той не е реагирал.
Подобно правило имаше и в предишния проект за промени в закона, но сега са изброени още случаи, преди да се стигне до крайната мярка.


Вяра Димова
10 Януари 2020 | 18:16
Тагове: нарушения, шофьори, глоби, споразумение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook