Редки находки от римско време намериха археолози край Лясковец
Сребърна фибула с позлата и много детайлно изображение на конник с копие, манерка, направена от черупката на щраусово яйце, войнишки колан със сребърни апликации са сред находките от проучванията край Лясковец. Разкопките са проведени заради инвестиционно намерение, което засяга целостта на могила. Финасирането е от собственика на земята.
В резултат на усилията на екипа от музея и археолози, в рамките на месец и половина са проучени 19 гроба от надгробната могила. Оказва се, че досега тя не е засягана от иманярски набези.
Най-интересните неща са открити в централния гроб на могилата. Интересна се оказва фибула с изображение на конник, рядка находка е и щраусовото яйце, което се е използвало за съд. От землището на Лясковец произхождат още множество дребни находки като монети, накити, керамични съдове, статуетки и други. Това е първата надгробна могила проучвана до момента на територията на град Лясковец. Към момента е проучена половината от нея. До момента са вложени 15 хиляди лева средства на инвеститора. За продължаване на разкопките са необходими още около 20 хиляди лева.


Вяра Димова
9 Януари 2020 | 18:47
Тагове: находки, римски, фибула, яйце, археолози

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook