38-годишен мъж извади кръста на богоявление във Велико Търново
38-годишният Петър Филев от В. Търново извади Светия кръст на Богоявление от студените води на река Янтра. За първи път от много години насам щастливецът не е възпитаник на НВУ "Васил Левски". Ваденето на кръста бе предшествано със салют от пушки от Балканската война.
Празничният 6 януари започна със Света литургия в Катедралния храм"Св. Рождество Богородично".С литийно шествие вярващите се отправиха към площад "Цар Асен Първи", където се проведе ритуалът по освещаване на бойните знамена на Военния университет.
Близо 40 смелчаци влязоха в битка за Христовия символ в ледените води на река Янтра. По-голямата част от тях бяха възпитаници на НВУ, а само малка част младежи от старата столица. Победителят сподели, че е влязъл в реката на шега.
Щастливецът пожела на себе си и на всички останали здраве и късмет.
За пета поредна година депутатът Милен Михов отличи възпитаник на военното училище, който скочи за кръста и носи българско царско име. Михов връчи лични средства на младши сержант Симеон Симов от Пловдив, който е курсант втора година, специалност "Разузнаване"
Богоявление е третият по значимост християнски празник през годината. На този ден следва да бъдат пречистени и осветени предметите от дома, както и вода, с която се поръсва за здраве.


Соня Симеонова
6 Януари 2020 | 18:35
Тагове: Богоявление, Йордановден, кръст, река, празник

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook