Намаляват джипитата във великотърновско
Личните лекари във Велико Търново продължават да намаляват, въпреки, че са с най-голям дял от всички медици в областта. Тревожната статистика се дължи на лошите условия на работа и неадекватното заплащане, каза председателят на Българския лекарски съюз във Велико Търново д-р Христо Димитров. Според него е необходима цялостна промяна на правилата в здравеопазването.
През последните години се наблюдава тенденция за намаляване на броя на общопрактикуващи лекари във Великотърновска област, като средната възраст на лекарите е над 55 г., а младите специалисти са малко.
В момента проблемът не е толкова разпознаваем, защото лекари няма най-вече по селата. В момента медиците, които работят в града посещават и селските пациенти, но това увеличава многократно броя пациенти, записани на една практика.
Ниското заплащане е основната причина за липсата на медицински кадри, като най-остър е проблемът при медицинските сестри. Христов уточни, че при един лекар трябва да работят минимум две сестри, а не както в момента по една.
Христов коментира, че не очаква конкретен и бърз резултат от срещата на медицинските специалисти с премиера Бойко Борисов, защото се иска цялостна ревизия на правилата в здравеопазването.


Соня Симеонова
17 Декември 2019 | 17:28
Тагове: лични лекари, професия, пациенти, здравеопазване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook