Стартира „Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.
От първи ноември започва ежедневното събиране на данни от медицинските специалисти, което означава, че в РЗИ започва да постъпва информация от лечебните заведения всеки ден за болните лица. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция във връзка с грипния сезон 2019-2020 година.
Грипните вируси могат да предизвикат сериозно заболяване при лица от всички възрастови групи, включително и при напълно здрави хора. При хората над 65 години заболяемостта е по-ниска, но процентът на тежките случаи и смъртността в тази възрастова група е най-висока. С цел снижение на заболяемостта и смъртността от сезонен грип и от усложненията, свързани с грипа, чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни на и над 65 г. възраст, с Решение на Министерски съвет е приета "Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.".
При здравноосигурените лица пациента не дължи пари за преглед, ваксина и манипулация, а здравно-неосигурените лица заплащат само прегледа преди имунизацията, по цени определени от лечебното заведение. Срокът за извършване на имунизации по програмата е 1-ви октомври – 31 декември 2019 г.
Противогрипната ваксина като първата и най-важна стъпка в защитата от грипни вируси.
Имунизацията с профилактична грипна ваксина се извършва еднократно за имунизационния период на всяка година от действие на националната програма.


Вяра Димова
31 Октомври 2019 | 18:03
Тагове: имунизация, ваксини, грип, болни

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook