На ръба на оцеляването
72-годишна жена инвалид първа степен с чужда помощ живее на ръба на оцеляването с пенсия от 250 лв. Жената дава по-голяма част от пенсията си за лекарства и консумативи и остава с минимална част за храна. В момента тя спешно се нуждае от зъбни протези, но няма как да събере необходимите средства.
Помните Стоянка, която в далечната 1993-та година остана без крака в следствие на избухнала бомба, заложена на входната й врата. След инцидента жената дълги години обитаваше жилище на втория етаж на жп гарата във В.Търново, а аз нея изкачването и слизането по стълбите бе непосилно. След поредица от наши репортажи Стоянка бе настанена в Общинско жилище. Днес жената продължава да се бори с неволите в живота и пита как се живее с пенсия от 250 лв.
Добрева получава от Социални грижи еднократна помощ за транспорт и отопление, както и за протези за краката, благодарение на които се придвижва. 72-годишната жена е инвалид първа група с чужда помощ. С тази диагноза тя има право на средства за придружител, но такъв не и е назначаван. Жената признава, че сумата от 90 лв., която се полага за асистент, я взема тя и така покрива част от нуждите си.
Това не е единствената трагедия в семейството на Стоянка. Преди години синът ѝ, който тогава е машинист пада на релсите и влака откъсва ръката му. Въпреки нелекия си живот Стоянка приема съдбата си, пее песни, шие и плете. От всичко най-много мечтае да си направи зъбите, но цената на една протеза е 300лв. Тя обаче вярва, че един ден държавата ще намери пари и за хора като нея.


Соня Симеонова
15 Октомври 2019 | 17:50
Тагове: инвалид, протези, оцеляване, придружител, помощ

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook