Борисов на клетвата на курсантите във В. Търново:"Добър е офицерът, който връща жив и здрав войника на майка му и баща му"
Министър-председателят Бойко Борисов заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов присъстваха на полагането на военна клетва от курсантите от 146-ия випуск на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Пред стотици роднини, близки и гости военна клетва положиха 163-ма курсанти-първокурсници. Те се обучават в 19 военни специализации в трите факултета. Университетът разкрива нова военна специализация - „Артилерийско инструментално разузнаване” с гражданска специалност „Геодезия”. Ритуалът е първото важно събитие в живота на всеки военнослужещ и символизира предаността, дълга и честта към родината. Началникът на НВУ полк. Иван Маламов поздрави курсантите и всички гости на Ритуалния плац. Първокурсниците целунаха бойното знаме и произнесоха свещените думи „Заклех се“.
За първи път след 2002 година курсантите бяха с нови униформи.
Министър-председателят поздрави, полагащите клетва кадети и в речта си пред курсантите той подчерта, че тази година за отбрана ще бъдат изразходвани близо 4 млрд. лева.
Днешният петък бе обявен и за Ден на отворени врати. По този повод бе показано въоръжение и бойна техника, имаше демонстрации по специализиран ръкопашен бой и демонстрация на задържане на терорист.


Вяра Димова
11 Октомври 2019 | 19:14
Тагове: клетва, НВУ, Васил Левски, курсанти

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook