Незрящи ли сме за хората с увредено зрение?
Недостъпна градска среда, липса на професионална реализация и скъпото лечение са основните проблеми пред хората с намалено зрение. Едва 10 процента от незрящите у нас са трудоустроени, за разлика от Европа, където процентът варира между 25 и 35 на сто. Как се справят с ежедневните си нужди вижте в следващия репортаж.
Намирането на работа, пресичането на улица, неравните тротоари, скъпите очни операции - това са само част от проблемите, с които трябва да се справят незрящите, наред с ежедневни нужди. Димитър е с катаркта на очите от ранна детска възраст. Претърпял е 5 операции на очите и две на сърцето. Инвалид е първа група с чужда помощ. Получава 350лв., пенсия и не работи. В ежедневието Димитър се сблъсква и с редица други проблеми.
За да се справи с битовите си нужди Димитър ползва асистент. Оказва се, че основният проблем, с който незрящите се сблъскват, си остава дискриминацията в работната сфера. Хората с нарушено зрение често не могат да се реализират на пазара на труда. Димитър е готов да започне обучение, ако е необходимо с единствената надежда да си намери работа.
Въпреки, че Димитър трудно вижда изражението на човека, с когото говори, казва че лесно разпознава добрите от лошите хора. Оптимист е и вярва, че рано или късно някой ще му протегне ръка, за да си намери работа.


Соня Симеонова
8 Октомври 2019 | 18:05
Тагове: незрящи, зрение, работа, заетост

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook