111 години от обявяването на Независимостта на България
Велико Търново е национален център на честванията, посветени на 111-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Старата столица посрещна като домакин на националните чествания министрите на туризма Николина Ангелкова, на енергетиката Теменужка Петкова, на транспорта Росен Желязков и на културата Боил Банов. Участие взеха още народни представители, общественици и стотици жители и гости на града.
Празничният 22 септември във Велико Търново започна още в 7,30 ч. сутринта с празнична литургия в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“. Богослужението води лично негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий. Актьор, влязъл в ролята на княз Фердинанд, прочете Манифеста за обявяването на независимостта на страната ни.
В Архитектурно-музейния резерват „Царевец“ се състоя военният ритуал по издигане на националното знаме. Заедно с него полетяха и 111 балона в цветовете на родния трибагреник.
Кметът Даниел Панов поздрави всички българи от свое име и подчерта, че именно от старата столица, преди 111 България успява да промени Европа.
Поздравителни адреси жителите на старата българска столица получиха от президента Румен Радев, от министър – председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, посланици и представители на институции. Официалните гости поднесоха венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, а курсанти от НВУ поведоха празничното шествие, което завърши с полагане на гирлянди на паметник „Майка България”. Празничната програма продължи пред сградата на Общината със спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации.


Вяра Димова
22 Септември 2019 | 15:56
Тагове: празник, честване, независимост, 111 години

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook