Есента започна с колоритния празник на Самоводската чаршия
Есента във Велико Търново започна пъстро и с много настроение с колоритния празник на прочутата Улицата на занаятите. От днес до 23 септември за девети път се провежда традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите. Двете събития предлагат на жителите на старата столица и гостите на града много емоции и богата арт програма. Есенният празник е част от инициативите по случай 111-годишнината от обявяването на Независимостта на България.
Празникът на Самоводската чаршия съчетава минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство. Във всеки от четирите дни има изложение на занаятчии от страната, в което 60 творци показват ръчно изработена керамика, свещи, бижута, аксесоари, играчки, кожени, бутикови и интериорни изделия. В базара на продукти и храни с еко произход се предлага ръчно точена юфка, различни видове мед, сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени.
Демонстрации с шеф Радичев, кулинарна работилничка „Юфката на баба Калинка“ са само част от пъстрата програма.
Цветната детска работилничка за сапуни също привлече вниманието на малчуганите.
Тази година организаторите на събитието са включили за гостите и жителите на старата столица и нови и различни занимавки в програмата.
В своите работилници майсторите от чаршията демонстрират съхранените от тях старинни технологии и дават уроци на желаещите. Близо 30 години Миглена работи в Тъкачницата на Самоводката чаршия и споделя, че хората с интерес наблюдават нейната работа, защото тъкането днес не се среща често.
На фона на уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново ще има изпълнения на улични артисти и музиканти, различни пърформанси, интерактивни игри, детски забавления и представления.


Вяра Димова
20 Септември 2019 | 17:52
Тагове: празник, самоводска, чаршия, занаяти, работилници

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook