Община В. Търново инициира кръгла маса относно реализацията на първия по рода си за България проект за подобряване на качеството на въздуха
Община Велико Търново инициира кръгла маса, дискусия и обществени консултации относно реализацията на първия по рода си за България интегриран проект за подобряване на качеството на въздуха. Една от основните мерки, които инвестиционното намерение на София, Велико Търново, Бургас, Монтана, Русе и Стара Загора предвижда, е подмяна на старите печки на домакинствата и поетапното им преминаване от отопление на дърва и въглища към алтернативни източници, щадящи околната среда.
Представители на институции, граждани обсъдиха на кръгла маса работната концепция, по която ще се разработи схемата за подмяна на печките на дърва и въглища на друг тип отопление. За Старата столица проектът „Българските общини работят заедно за подобряването на качеството на атмосферния въздух“ предвижда поетапната смяна на 70 печки в пилотната фаза на проекта и още 478 стари отоплителни уреди в основната фаза. Обсъдени бяха и въпросите, свързани с условията за участие в Схемата за преход към алтернативни форми на управление.
Териториалния обхват на проекта във Велико Търново включва цялата стара част и квартал „Асенов“ - стара и нова част. Срокове за подаване на необходимите документи и заявления още не са обявени.
Проведено е и социологическо проучване сред населението в града. Главната цел на интегрирания проект е подобряване качеството на въздуха в 6-те общини, включително и Велико Търново.


Вяра Димова
20 Септември 2019 | 17:49
Тагове: кръгла, маса, проект, качество, въздух

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook