Уникална по размери и архитектура кула и златна монета от времето на император Йоан III Дука Ватаци откриха на "Трапезица"
Уникална по размери и архитектура кула и златна монета от времето на император Йоан III Дука Ватаци откри екипът на проф. Константин Тотев при проучвания в северния сектор на крепостта "Трапезица". Припомняме, че именно в северния сектор, в хоросанова камера зад олтарния стълб в църква №23 проф. Тотев откри първия в света златен кръст реликварий с частица от Христовото разпятие.
Повече от месец екипът на проф. Константин Тотев работи в северния сектор на хълма "Трапезица". Разкопките са в няколко сектора. Първият е свързан с проучване на некропола на църква 23, която бе открита през есента миналата година. Продължава проучването на некропола от север на църквата. Другият обект, който изненадва екипа от археолози е на крепостната стена, където още при разчистването попадат на нова уникална по размери и архитектура кула. На този етап тя вече е разкопана.
Златна монета също е открита при проучванията в северния сектор на крепостта "Трапезица". Находката е изключителна рядкост, като до сега във Велико Търново са открити само няколко такива монети.
В момента разкопките продължават в притвора на църквата, където миналата година бяха проучени няколко гроба. Проф. Тотев работи заедно с още няколко археолози. Днес екипът попадна на детски гроб.
Основната задача на археолозите към момента е проучване на наоса и притвора на църквата, след което да се премине и към консервация.


Вяра Димова
16 Септември 2019 | 17:18
Тагове: Трапезица, разкопки, кула, монета

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook