Преходът от дългата лятна ваканция към учебната среда е труден за учениците
Преходът от лятна ваканция към учебен процес може да е труден за учениците.
С наближаването на първия учебен ден този преход може да отключи различни тревожни състояния у децата. Важна роля в адаптирането към новата и различна среда на децата имат възрастните около тях, най-вече родителите и учителите.
Моментът на адаптация към един нов режим е доста сложен. Преходът от дълга лятна ваканция към доста по-организиран начин на живот, свързан с учебната среда може да се окаже труден. Другото, към което децата трябва да се приспособят е контактът със съучениците.
Различната крайност в емоционалното поведение е едно от нещата, които показват, че нещо различно се случва с детето.
Процесът на адаптация на всяко едно дете е различен. Важна роля тук имат родителите и учителите, които трябва да направят процеса по-плавен и лесен. Според психолога Саша Димова едно от нещата, които възрастните трябва да направят е да бъдат по-търпеливи, както към децата, така и към себе си.
А родителите са тези, които могат да подготвят детето преди старта на учебната година за това, което им предстои в училище. Набавянето на учебните принадлежности е едно от нещата, които помога за адаптацията на детето към учебната среда.


Вяра Димова
13 Септември 2019 | 18:33
Тагове: ученици, училище, ваканция, преход, психолог

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook