Увеличението на пенсиите с 6% от догодина е нищожно за много от пенсионерите
Очаква се увеличението на пенсиите от 1 юли догодина да е с шест или повече от шест процента. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Според пенсионерите обаче този процент е много нисък и за по-голямата част от тях той няма да окаже влияние върху начина им на живот.
Ръстът на средния осигурителен доход, отчитан досега от Националния осигурителен институт, дава основание да се завиши прогнозата, заложена в тригодишната бюджетна рамка. Очакванията са, че темпът на осъвременяване на пенсиите от 1 юли следващата година ще е по-висок от заложения 5,3 на сто и ще е над 6 процента.
Според хората това увеличение няма да се отрази особено на пенсията.
Очакваният процент на осъвременяване на пенсиите догодина зависи от ръста на средния осигурителен доход и от индекса на потребителските цени. Според пенсионерите, около 500 лева минимум са необходими за посрещане на месечните нужди.
Тотка е вдовица от 10 години, от съпруга си получава едва 25 лева, а нейната лична пенсия е 200 лева, което се оказва крайно недостатъчно.
Тази година пенсиите бяха увеличени от 1 юли с 5,7 на сто. Това обаче не спира част от пенсионерите да работят, за да покриват месечните си разходи.


Вяра Димова
12 Септември 2019 | 18:04
Тагове: пенсионери, пенсии, увеличение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook