Заради кризата в пчеларството много от младите пчелари бягат в чужбина
Заради кризата в пчеларството през последните години много от младите хора, насочили се към този сектор, избират да прекратят или да прекъснат временно работата си. Излизане от тази криза, засега не се вижда, коментира председателят на Пчеларския съвет във Велико Търново Тодор Найденов. Но според него този неблагоприятен цикъл ще отмине и тези, които успеят да запазят пчелните семейства и да останат в сектора, ще бъдат възнаградени.
Пчеларският сектор е един от най-важните в селското стопанство. Кризата, която настъпи в сектора през последните години оказва основна роля върху младите хора, които искат да се занимават с това.
По думите му вложените пари трудно се възвръщат.
През последните години разходите са по-големи от приходите. По думите на Тодор на този етап няма какво да задържи младите пчелари.
В рамките на този неблагоприятен период пчеларите ще намалеят. Според Тодор пчеларството обаче бързо се възражда и за две-три години, когато дойдат по-благоприятни времена, пчеларите отново ще се увеличат или ще възстановят загубеното през последните години.


Вяра Димова
26 Август 2019 | 17:18
Тагове: пчелари, мед, криза

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook