И тази година се отчитат лоши резултати от пчеларството
Трета поредна година се отчитат лоши резултати от пчеларството. Добивът на стокова продукция с всяка изминала година намалява. Това е резултат на няколко фактора, коментира председателят на Пчеларски съвет във Велико Търново Тодор Найденов.
Намаляването на стоковата продукция от пчеларството е резултат както от използването на пестициди в селското стопанство и унищожаването на летящите пчели, така и от климатичните особености на годината.
Разлика, между предните години и сега в пчелните семейства и използването на пестициди в селското стопанство, има.
Така пчеларят вижда, че семейството се развива добре, но на практика няма стокова продукция, защото няма принос на нектар в кошерите.
Пчеларите организират протест всяка есен. По този начин показват и своето недоволство от отношението на управляващите към сектора. По думите на Тодор от протестите ефект почти няма.
Пчеларският сектор е един от най-важните в селското стопанство. Стоковата продукция, която се получава и се изнася е в малки суми. По думите на Тодор, износът е между 50 и 70 милиона. С това той си обяснява и неглижирането на пчеларството от управляващите.
Ако намалеят пчелите в България ще намалее и селскостопанската продукция, категорични са от бранша. Статистиката отчита, че консумацията на мед в България спрямо другите страни е слаба, но според Тодор българинът вече се е научил да консумира мед и да купува преди всичко от производителя, а не от магазинната мрежа.


Вяра Димова
23 Август 2019 | 15:59
Тагове: пчели, мед, пчеларство, пестициди

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook