Красимир Живков: Опасността от разпространението на африканската чума може да дойде от загробните ями.
Всички свиневъдства, включително и домашни ще трябва да бъдат регистрирани и с мерки за биосигурност. Това са новите правила, по които стопаните ще могат да отглеждат животните. Това решиха- Ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите, областните управители от страната и представители на сдружението на общините във В.Търново, по повод Африканската чума по свинете.
Ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите се срещна днес с областните управители от страната и представители на сдружението на общините. На срещата бе обсъдена актуалната обстановка в страната за ограничаване на заболяването Африканска чума по свинете.
Министър Танева каза, че кметовете ще носят най-голямата отговорност.
Тя допълни, че целта на институциите е всички домашни свине независимо колко са и къде са да са с мерки за биосигурност и регистрирани. Зам. Министърът на Околната среда и водите подчерта, че е много важно да се определи точното място за загробване на животните.
Красимир Живков допълни, че със цел определяне на правилните места за загробване са много важни становищата на басейновите дирекции, които трябва да установят дали край тези местата има подземни водоизточници, дали се спазват мерки за риск от наводнения. Предложените терени за загробване са били 970, от тях отказани са 560 терена защото не отговарят на закона за горите. Въвеждат се и нови правила за ловния сезон.
Кметът Даниел Панов апелира протестиращите в страната да не политизират обстановката.
Стопаните ще могат да започнат отглеждане на прасета една година след отстраняване на болните животни.


Соня Симеонова
9 Август 2019 | 18:28
Тагове: чума, мерки, биосигурност, загробване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook