Да спасим родната къща на революционера Иларион Драгостинов
Председателят на Национален клуб „Иларион Драгостинов“-Стоян Калпушков инициира подписка за събиране на средства за превръщане на родната къща на Иларион Драгостинов в с. Арбанаси в къща музей“Април 1876“ и дом, в който да пребивава народно читалища „Иларион Драгостинов“
Припомняме, че родната къща на Иларион Драгостинов в с. Арбанаси се руши с всяка изминала година. Къщата на революционера е национален паметник на културата, но е оставена да се саморазрушава. Години наред председателят на Национален клуб „Иларион Драгостинов“ Стоян Калпушков многократно сигнализира за проблема отговорните институции, но без резултат. Тъй като институциите нехаят Калпушков е решил да търси съдействие от хората.
Иларионовата къща в Арбанаси може да бъде спасена, ако неправителствена организация кандидатства с проект за отпускане на средства по европейските програми.При такава ситуация Министерството на културата би могло да отстъпи на общината или на това сдружение собствеността върху паметника на културата. Тъй като такова сдружение все още няма Стоян Калпушков е убеден, че все повече хора ще откликнат на инициативата родната къща на великия българин да бъде спасена с помощта на медиите. Желаещите, които искат да се включат в подписката могат да научат подробности в офиса на телевизията.


Соня Симеонова
5 Август 2019 | 17:51
Тагове: Иларион Драгостинов, къща, Арбанаси, подписка

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook