Над 2000 поклонници се включиха в похода "Светият път" в памет на Св. Иван Рилски
Над 2000 поклонници са се включили в пешеходния поход „Светият път”.Вярващите тръгнаха от Велико Търново и стигнаха до Рилския манастир. По 600-километровото трасе били открити отдавна забравени манастири и храмове. Това обявиха историкът проф. Пламен Павлов и Евгени Коев, които бяха сред основните организатори на проявата. Шествието бе в памет на великия български светец Йоан Рилски и пренасянето на мощите му в Рилската Света обител.
Група поклонници прекосиха цялата страна, за да почетат 550-тата годишнина от пренасянето на мощите на Св. Йоан Рилски. Процесията измина дългия маршрут от 1 до 31 юли като прекоси 63 селища. Походът беше дело предимно на учители и духовници. Над 800 души участваха в литийните шествия във Велико Търново, Никопол и София.
За първи път процесията повтаря пътя на монасите преди 550 г., които пренасят мощите на Св.Йоан Рилски в Рилския манастир.В някои от дните участниците били посрещани по 4-5 пъти от местното население облечено с народни носии, с хляб и сол, разказва още Евгени Коев. Проф. Павлов допълни, че шествието е единствено и уникално.
Поклонниците са минали през десетки свети места и паметници. Почели са несъществуващи вече манастири като Кайлъшкия и Садовецкия. Евгени Коев допълни, че подкрепа им била оказана от Туристически дружества, а Националния комитет "Св.Иван Рилски" издал специална книжка.


Соня Симеонова
5 Август 2019 | 17:49
Тагове: Иван, Йоан, Рилски, поход, мощи, Светият път

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook