От утре започват проверките на експертите от БАБХ в частните домове от областта за отглеждане на прасета от типа "заден двор"
От утре започват проверките на експертите от Българска агенция по безопасност на храните в частните домове от областта за отглеждане на прасета от типа "заден двор". Това стана ясно днес след заседание на областната епизоотична комисия, във връзка с разпространението на заболяването Африканска чума по свинете във ферма в село Българско Сливово. Решенията пред медиите представи областният управител проф. Любомира Попова.
Във връзка с указанието на Централния епизоотичен съвет в радиус от 20 км в зони около индустриалните фирми в Лясковец и село Българско Сливово ще се преустанови отглеждането на свине от тип "заден двор". В зоните попадат 9 от 10 общини на област Велико Търново. Към този момент в община Елена не попада в обхвата на указанието.
Срокът за умъртвяването на животните беше вчера. Още от утре започват проверките по задните дворове, това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново Станимир Спасов.
При откриване на живи животни ще последва глоба и унищожаване. Глобата варира от 150 до 1000 лева.
Все още няма обобщена информация колко са животните, които трябва да бъдат умъртвени.
Д-р Спасов коментира и, че вероятно на територията на Свищовска община ще бъде обявено бедствено положение.


Вяра Димова
1 Август 2019 | 18:29
Тагове: Африканска чума, прасета, свине, проверки, домове

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook