Ефективна се оказа акцията за опазване на кестените във Велико Търново
След акцията за опазване на кестените във Велико Търново се проявява интерес и от други места в страната. Оказва се, че методът приложен преди около два месеца е успешен. Това каза председателят на Българската асоциация за биологична растителна защита Роман Рачков. По думите му и общината във Велико Търново е проявила интерес и вече има заделен бюджет и сключен договор за едногодишна поддръжка.
Преди около два месеца Българската асоциация за биологична растителна защита организира акция за опазване на кестените в старата столица. Бяха поставени защитни пояси около кестените в парк "Никола Габровски". Причината за акцията бе борбата с листоминиращ молец. Той е основен вредител по дърветата от вида конски кестен. Среща се навсякъде, където вирее растението. Вредителят нанася сериозни повреди, прегризвайки ходове под кожицата на листата. Така те преждевременно изсъхват, растението отслабва и накрая умира. Няколко часа след поставянето на поясите около дърветата обаче вандали ги унищожават.
По думите му това доказва, че използваната методика е приложима. Интерес към инициативата проявяват и други места в страната.
Във Велико Търново има над 150 кестена. Идеята е през 2020 всички кестени във града да бъдат зелени.


Вяра Димова
30 Юли 2019 | 17:23
Тагове: кестени, дървета, защита, акция, листоминиращ молец, вредител

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook