1208 години от разгромът на Римската империя на Слава могила край Сломер
С панихида и поднасяне на венци, бе отбелязана 1208-та година от най-славната българска победа на кан Крум над Римската империя на Слава могила край Сломер. Организатор на събитието е Инициативен комитет, съставен от професори, доктори, организации и с любезното съдействие на кметството на с. Сломер.
Събитието се проведе в центъра на с. Сломер пред паметника на загиналите във войните за национално освобождение. Професор Георгиев и д-р Георгиева прочетоха имената, датите и местата, на които са загинали повече от 60 души, дали живота си за България във войните.
Професор Георгиев и д-р Георгиева подчертаха, че най-решаващата битка в нашата история описана от Паисий Хилендарски не е при Върбишкия проход, а на Слава могила в землището на с. Сломер, което през онези години се е казвало Славомир. Именно там е обезглавен император Никифор I.
В своята "История славяноболгарска" от 1762 г. Паисий пише, че "...Крун ... нападнал цар Никифора близо до Славомир, надалече от Никопол, и го разбил съвършено." Това каза историкът Петко Добрев.
Инициативният комитет настоява за възстановяване на историческата истина за мястото на битката на Кан Крум с император Никифор I Геник – Славомир в официалната история на България и във всички исторически книги, университетски и училищни курсове.


Соня Симеонова
29 Юли 2019 | 17:01
Тагове: хан Крум, Никифор I, битка, Слава могила, Сломер, панихида

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook