"Музеят – неочакван, отворен, споделен"
Нестандартна изложба, в който прочитът на историята обръща перспективата за музея представят в музей "Нова и най-нова история". Озаглавена е "Музеят – неочакван, отворен, споделен" и провокира всеки да преобърне перспективата си за музея с нестандартно изложени експонати. Изложбата се реализира от Националният военно исторически музей и Регионален исторически музей Велико Търново.
Изложбата е нещо ново във Велико Търново и цели да провокира интереса на повече хора. Изложени са 9 различни експонати. Едни от най-нестандартните предмети в експозицията са походната тоалетна на княз Александър I, която предизвиква въпроса дали това е произведение на изкуството, или музеен предмет, пилотска дреха от началото на 20 век, секретна бележка, закачена на перо от кукумявка, саморъчно сглобен фотоапарат, както и шифрираща машина "Енигма".
Изложбата представя по един нов начин историята на различни исторически личности и различни исторически събития и докато класическия начин на експониране е показване на множество предмети, една голяма колекция, която да разказва голямата история, тук метода е по-различен. Показани са предмети, зад който стоят много разкази.
Жителите и гостите на града могат да видят първообразите на търновските SMS-и. Те представляват орехи, в които старостоличани са слагали бележки, за да информират близките си в затвора за случващото се навън.
Изложбата е част от културната програма на Пловдив – европейска столица на културата и ще бъде експонирана в четирите града финалисти, които участваха в надпреварата за Европейска столица на културата. Досега тя бе експонирана в град Пловдив. До 10 август ще бъде във Велико Търново, след това ще гостува в градовете Варна и София.


Вяра Димова
25 Юли 2019 | 18:36
Тагове: изложба, експонати, музей, история

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook