Растат жертвите на трудова експлоатация в България
Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ място по жертви в България след сексуалната експлоатация. Жертвите са предимно мъже – около 80%. В специфични сектори, като обслужване в домакинството, жертвите са и жени. Как най-лесно можем да се предпазим, вижте в следващия репортаж.
Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е напоследък силно актуално и слабо познато явление. Според специалисти то трудно се разпознава. Към 2018 година от общо 443 потърпевши от трафик на хора, 59 са жертви с цел трудова експлоатация. От тях 47 мъже и 12 жени.
Децата, младежите и подрастващите са най-уязвимата група. Причината за това е, че все още нямат изграден жизнен опит за разпознаване на рискова ситуация. Именно за това специалистите по темата съветват за навременна информираност.
Важно е и да не се предоставят личните документи на работодателя, а договорът на работника да бъде ясен и написан на български език. Границата е много тънка между трафика на хора с цел трудова експлоатация или потъпкване на трудовото законодателство.
Най-често жертва на трудова експлоатация човек може да стане чрез фалшиви обяви за работа. Често интернет е мястото, което се залива от оферти за работа, особено през пролетните и летните месеци, когато е времето на сезонната работа. Именно за това тазгодишната кампания за борба с трафик на хора е свързана с опасностите в интернет, безопасното използване на социалните мрежи и сайтовете за запознанства.


Вяра Димова
24 Юли 2019 | 17:07
Тагове: трафик, експлоатация, труд

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook