България е в топ пет на страните от Източна Европа по данни за неформална заетост с 15.9 %
Мобилно приложение ще улесни подаването на сигнали към държавните институции и синдикатите срещу некоректни работодатели. То е по инициатива на Конфедерацита на независимите синдикати в България и е част от кампанията "Сивото убива. Твоят глас срещу сивата икономика". Статистиката показва, че сивият сектор у нас е в размер на около 23 млрд. лв., тоест почти 21 % от българската икономика може да бъде окачествена като „сива“.
Зачестява броят на работещите извън трудовите правоотношения. Това от своя страна води до милиарди левове загуби към държавния бюджет. Експерти от КНСБ са изчислили, че преки загуби от липсата на трудов договор търпи и всеки един, упражняващ дейност в сивата икономика. Според статистиката средната работна заплата във Велико Търново е 970 лева за последното тримесечие.
Под формата на евентуални обезщетения за безработица един човек в Търново губи 2 574 лева. А за пенсия човек би загубил близо 60 000 лева.
За миналата година в областта са констатирани 25 случая на хора, работещи без сключени писмени трудови договори. А за първото шест месечие на тази година случаите на работещи без договор са 11.
В момента страната ни се нарежда в топ 5 на страните от Източна Европа, които са с най-голям процент на изчислена неформална заетост по данни на Международната организация на труда – 15, 9%. Преди нас се нареждат Полша, Румъния, Словакия и Русия.
Оказва се, че 80 на сто от автосервизите в България работят в сивия сектор. А 60% от ремонтите в дома ни се правят от майстори, които укриват данъци и осигуровки, за разлика от всички, които плащат дължимото ежемесечно към хазната.
Новото мобилно приложение ще даде възможност на всеки един да подаде сигнал към КНСБ при нередност. Платформата осигурява и обратна връзка с подателя на сигнала. Приложението е достъпно онлайн и е изцяло безплатно.


Вяра Димова
23 Юли 2019 | 18:05
Тагове: сива икономика, КНСБ, приложение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook