Д-р Илиян Костов: Вирусът в заразеното с „Африканска чума“ месо преживява до 1000 дни
Заболяването „Африканска чума“, може да обхване стотици километри. То може да бъде пренасяно от държава в държава, от животно на човек и от човек на животно. Болестта е инфекциозна и се характеризира с висока заболеваемост, каза д-р Илиян Костов от Центъра за определяне на риска към Министерството на земеделието и храните.
Особено чувствителни към „Африканската чума“ са домашните прасета, докато дивите местни видове боледуват скрито без проявата на клинични признаци. Заболяването е със сто процента смъртност, то не се предава по хората, но пътищата за неговото пренасяне са многообразни.
Разпространители на болестта могат да станат и хора, ходейки по горите да събират гъби или билки, които стъпвайки или допирайки се до умряло прасе, могат да разпространят вируса в дворовете, допълва още д-р Костов.
Основната причина за разпространение на заболяването е нерегламентираното придвижване на животните.
Стопаните дори да заколят дадено прасе те не могат да са сигурни, че то вече не е заразено. Д-р Костов апелира стопаните да спазват всички санитарни изисквания, които Агенцията по безопасност на храните е разпоредила и фермерите да се обръщат към ветеринарните лекари, ако имат съмнения за болно животно.


Соня Симеонова
19 Юли 2019 | 19:12
Тагове: чума, прасета, свине, месо, заболяване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook