Петя Аврамова:“ Автомагистрала Русе-Велико Търново е от стратегическо значение"
Върховният административен съд отхвърли жалбите на група физически лица и на сдружение „Граждани за пътен контрол” срещу Решение на Министъра на околната среда и водите, с което се одобрява осъществяването на инвестиционно предложение за „Автомагистрала Русе – Велико Търново“. Решението на тричленния състав на ВАС по административно дело е окончателно и не подлежи на касационно обжалване, тъй като магистралата е определена като обект от национално значение със стратегическа важност.
Върховният административен съд отхвърли Касационната жалба за изграждане на автомагистрала Русе-В.Търново, която беше от група физически лица и Сдружение "Граждани за пътен контрол".
Според жителите на село Хотница трафикът ще има неблагоприятно въздействие върху местната природа, ще замърси въздуха и ще повиши нивата на шум. Съдът обаче не прие техните мотиви, тъй като били спазени всички изисквани от закона процедури. Освен това в решението е записано, че селото отстои на 560 м източно от оста на пътя, а надвишаване на средногодишната норма на азотните оксиди е в зона от 65 до 70 метра от трасето на магистралата. По отношение на останалите замърсители от автомобилния трафик се казва, че не се очакват превишения на нормите.В окончателното си определение съставът на ВАС прецени, че жалбата е недопустима, а решението от декември е било окончателно, тъй като магистралата Русе - Велико Търново е обект със стратегическа важност.Така я определи и министърът на Регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.
В момента се работи по автомагистрала Хемус, което е Най-хубавата новина за Северна България, допълни министър Аврамова
Министър Аврамова допълни,че трябва да се предприемат необходимите процедури Проходът на републиката да бъде узаконен.


Соня Симеонова
18 Юли 2019 | 17:46
Тагове: магистрала, Русе, Велико Търново, Хотница, трасе

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook