Хълмът Трапезица е най-слабо посещаваният туристически обект във В.Търново
Хълмът Трапезица е най-слабо посещаваният туристически обект във Велико Търново. Въпреки, че през годините за социализацията на крепостта бяха отделени милиони, днес никой не посещава средновековната ни светиня, и тя функционира на загуба. Причината е, че достъпът до там се осъществява основно със зъбчата железница, чиято цена на билетите е непосилна за туристите.
Фуникулярът или така наречената зъбчата железница беше изграден преди няколко години. Съоръжението е на обща стойност над 5 милиона лв., а ежемесечната му поддръжка е 3 600 лв. Днес по нищо не личи, че инвестицията на толкова средства е оправдана.
Липсата на желаещи да посетят хълма е заради скъпата цена на билета който е 10 лв., за превоз със съоръжението и 6лв., за разходка на хълма, което прави общо 16 лв., двойно повече от посещение на хълма Царевец.
Директорът на Регионалният музей-Иван Църов каза, че цената на билета за лифта е висока и това е основната причина да няма посещаемост. Още миналата година по негово предложение Общинският съвет във В.Търново отмени таксата в едната посока и определи намаления за ученици и хора в неравностойно положение. Иначе съоръжението е отворено за посетители от месец май до месец октомври, но само, ако метеорологичните условия позволяват това.


Соня Симеонова
8 Юли 2019 | 17:07
Тагове: фуникуляр, зъбчата железница, Трапезица, цена, посещение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook