Цените на тестените изделия се увеличиха, заради по-високите цени на тока
Поскъпването на електроенергията за фирмите наложи производителите да коригират цените на тестените изделия. По-високите цени , обаче може да доведат до спад на оборотите и ще се наложи бизнесът да се свие, казаха от бранша.
Поскъпването на тока за бизнеса засяга най-вече производителите. Такъв е случаят с Николай Асенов, който е производител на тестени изделия близо 23 години. Цялото му производство е свързано с консумация на електроенергия.
Крайният потребител вече е наясно, че след като се вдига тока ще се вдигат и цените на стоките от първа необходимост. За да излезе сметката на производителя, Николай вече се е ориентирал към нови цени от 1 юли.
Опасенията на Николай са, че покупките ще намалеят и оборотите ще паднат. Той обаче е категоричен, че за съкращение на персонала и дума не може да става, тъй като и без това няма желаещи да работят в тази сфера.
Производителите изчисляват, че няма как целият този разход да се прехвърли в цената, затова трябва да се прибегне и до друг вариант като намаляване на производството. Според икономисти покачването на цените на тока ще доведе до инфлация и до обедняване на населението.


Соня Симеонова
5 Юли 2019 | 16:53
Тагове: цена, ток, производство, тестени изделия

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook