Бенките лесно се провокират от слънчевите лъчи
Най-честата поява на бенки е при прекомерното излагане на слънце, твърдят специалисти. А лятото е времето, в което кожата ни е изложена най-лесно на вредните слънчеви влияния. Дерматолозите съветват да се избягват часовете през деня, когато слънцето е най-вредно за кожата ни, защото често бенката може да се превърне в меланом.
Обикновената бенка е образувание на кожата, което се появява при струпване на пигментните клетки - меланоцити. При повечето възрастни броят на обикновените бенки е между 10 и 40 по цялата кожа, като преобладават повече на откритите части на тялото. Оказва се, че ако подценим слънцето, операцията на злокачествени бенки е почти сигурна.
Именно те лесно се влияят от слънцето, също и от травми. А стане ли бенката на меланом се стига до сериозни случаи. Според д-р Богданов случаите, в които обикновения човек може да забележи промяната в бенките по кожата си са редки.
За разлика от другите тумори тя тръгва по кръвен път в организма на човек. И при разпространяване на злокачествените клетки спасяването на човек става невъзможно. За щастие подобни случаи са малко, коментира д-р Богданов.
Специалистите съветват да не подценяваме слънцето през лятото и да наблюдаваме бенките си, и ако има съмнения, че някоя от тях се променя, да се посъветваме незабавно с лекар.


Вяра Димова
3 Юли 2019 | 17:50
Тагове: слънце, бенки, меланом, кожа

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook