Все още предпочитаме вредната найлонова торбичка пред останалите
Над 3 милиарда торбички се произвеждат всяка година в България. Поради лекотата и формата си, разпространението им като отпадък се превръща в неконтролируемо. Голяма част от българите все още ги предпочитат пред останалите видове, поради лесното им и бързо разпространение. Наясно ли са обаче от вредата им и какви са мотиви да ги използват или не, вижте в следващия материал.
Найлоновата торбичка се използва се навсякъде, за да улесни евтино и практично нашето ежедневие. Днес обаче последствията от употребата на найлонови торбички са трагични за околната среда. Едно от местата, където се използват най-много е пазарът.
Стойчо споделя, че хората са свикнали всеки път да си искат торбичка при пазаруване на продукти. Малко са тези, които се връщат със същата торбичка при следващото пазаруване. Една найлонова торбичка се ползва средно 25 минути. В зависимост от материала на всяка една й отнема между 100 и 500 години да се разгради в естествена среда, която не е природата.
Според някои един от основните фактори за прекомерната им употреба е това, че на много малко места се продават друг тип торбички.
Проучвания показват, че ако храната, която се яде, е опакована в нагряти найлонови торбички, може да се стигне до развитие на астма, затлъстяване и някои видове рак. Това се дължи на факта, че те отделят редица химикали. Въпреки вредата за околната среда и здравето на хората, едва ли скоро употребата на вредните торбички ще спре.


Вяра Димова
3 Юли 2019 | 17:48
Тагове: найлон, торбички, храна, разграждане, природа

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook